05.06.2017

İL MÜFTÜSÜNDEN KURSİYERLERE KONFERANS

                          İL MÜFTÜSÜNDEN KURSİYERLERE KONFERANS
Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen Bilgi Tecrübe Paylaşımı kapsamında İhtisas Merkezi Kursiyerlerimize ''Sözün Gücü'' konulu konferans düzenledi.İşliyen:

''Değerli arkadaşlar bu günkü konferansta ‘’sözün gücü ve kullanımı’’ üzerinde durmak istiyorum.

Seveni sevgiliye ,aşığı maşukasına delicesine bağlatan veya eşleri, insanları, devletleri büyük bir nefretle kopartan yada büyük dostlukları sağlatan da ağızdan çıkan telaffuzlar değil midir? Ağızdan çıkan bir söz muhatabınızı ya size bağlayacak ya da muhatabınızı sizden koparacaktır.

Söz var insanı mahcup eder,

Söz var insanı mahbub eder,

Söz var başı keser,

Söz var savaşı keser,

Söz var, insanı Hak’tan ve cennetten uzaklaştırır; söz var insanı Hakk’a ve cennete kavuşturur. Öyleyse öyle sözler söyleyelim ve öyle ameller yapalım ki onlar hem bu dünyada hem de öbür dünyada bizi mahcup etmesin.

Söz söylemek bir sanattır.Söz sanatını kimi yapmakta kimi de yıkmakta kullanır.Söz su gibidir,şiddetli olursa önüne ne gelirse onu yıkar, devirir yerle bir eder sel misali,söz yumuşak olursa suyun hafif ve yumuşak yağmasının verdiği sonuç gibi faydalı olur.Yüce Rabbimiz bize buyuruyor ki’’Kullarıma söyle sözün en güzelinisöylesinler;sonra şeytan aralarını bozar.Çünkü şeytan insanın apaçık düşmanıdır.’’İşte bu sebeptendir ki Yüce Allah Firavun gibi ilahlık iddasında bulunan zalim birine  iki peygamberini gönderirken;’Ona yumuşak söz söyleyin’’ tembihinde bulunmuştur.

Ayrıca kullanacağınızın sözlerin muhattabınızın anlayabileceği bir kıvamda olmalıdır. Ya da kullandığınız sözler ne kadar süslü cilalı sözler olursa olsun karşı taraf o kullandığınız  sözleri anlayamamışsa o sözlerin o muhattabta  da bir karşılığı yoktur demektir bu da boşa kürek çekmektir.Bu sebepledir ki sohbet ve konuşmalarınızda muhattabınızın ilim ve kültür seviyesini dikkate alarak onların anlayaıp idrak edebilecekleri kıvamda kendinizi hazırlayıp konuşmalarınızı yapmalısınız.

İlmi meselelerde tartışma yoluyla karşı tarafı ikna edemezsiniz. Hiç bir tartışma iki tarafı da memnun etmez. Tecrübeyle de sabittir ki tartışmalar sonucunda genellikle iki tarafın birbirine olan sevgisinde azalma , dostluklarında bir zedelenme meydana gelir.Peygamber efendimiz (s.a.v) :’’Münakaşa etmeyen ve kimseyi incitmeyen Müslüman cennete girer’’. buyuruyor.''kaydetti